Groente / Snijbiet

Er groeit meer onder de zon dan doorgaans bij de groenteafdeling verkrijgbaar is.

Snijbiet is zo'n plant.

Deze kleurige groente is familie van het bietje. Het bietje zit onder de grond, bij de snijbiet groeit het eetbare gedeelte boven de grond.

Een ouderwets woord voor snijbiet is warmoes. Hiernaar is de Warmoesstraat genoemd in Amsterdam. Het is een groente die vroeger door meer mensen werd gegeten maar nu “vergeten groente’’ word genoemd. Waarschijnlijk komt dit omdat ze het allerlekkerste smaakt als je haar dezelfde dag nog opeet. De bladeren worden namelijk na een of twee dagen al slap. Niemand wil dan nog snijbiet kopen. Er waren zelfs een tijdje heel weinig zaden van snijbiet in Nederland totdat een aantal mensen besloten om ze weer te gaan kweken en de zaden te winnen.

Je kunt in maart in de volle grond zaaien. Stop de zaadjes 2 cm diep. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft om de zaden te laten ontkiemen. Als je net buiten hebt gezaaid en het gaat een paar dagen niet regenen, leg er dan een natte liefst jute zak of theedoek over. Zo blijft de grond vochtig. Eenmaal ontkiemd moet de zak natuurlijk weg. De jonge plantjes hebben dan licht nodig. Snijbiet groeit vrij snel.

Als je dicht op elkaar hebt gezaaid, haal dan de kleinere plantjes er tussenuit

Na een paar weken is de plant flink gegroeid. Pluk dan telkens de buitenste bladeren en laat het middelste doorgroeien. Van binnenuit, het midden van de plant, vernieuwd hij zich. Na drie weken zijn er alweer nieuwe bladeren bijgegroeid. Vanaf mei tot in november kun je steeds oogsten.

Let er wel op dat als het warmer wordt, in mei en juni, de slakken ook wel een hapje willen.

Andere vergeten groentes zijn o.a palmkool, pastinaak en oerprei.

 

 

 

© 2014 - 2023 kittyblumcards | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel